Grillowanie
Grillowanie nie od zawsze było sportem narodowym Polaków. Moda na nie pojawiła się dopiero w latach dziewięćdziesiątych. Wcześniej królowały ogniska, pieczenie kiełbasek nakłutych na patyki i ziemniaków schowanych w popiele.
Lato kończy się zawsze za szybko, a ostatnie ciepłe dni każdy chce wykorzystać jak najlepiej. Po grillowym maratonie, który trwa zwykle już od początku maja, warto spróbować czegoś innego i zakończyć sezon spektakularnie. Żaden grill nie stworzy tak świetnej atmosfery jak ognisko. Warto pamiętać, że jedzenie przy ognisku nie musi ograniczać się tylko do kiełbaski i chleba. Przy odrobinie fantazji możemy przyrządzić prawdziwe pyszności. – Przygotowując potrawy na ognisko pamiętajmy o dobrej jakości produktach. Najtańsza kiełbasa, nawet upieczona na ognisku, nie będzie dobrze smakowała. Najlepiej sprawdzą się klasyczne kiełbasy, np. Kiełbasa ostrołęck bądź kiełbasa wiejska.
Pamiętajmy, żeby do rozpalania ogniska używać wyłącznie suchego drewna i pod żadnym pozorem nie palić plastików czy tworzyw sztucznych. Kiełbasę pieczemy zawsze trzymając ją nad ogniem. Dzięki temu kiełbasa będzie świetnie upieczona a nie przypieczona – tłumaczy Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. Oprócz kiełbasek warto piec również warzywa. Można upiec je bezpośrednio nad ogniem na patyku, ale również w żarze. Warzywa owijamy w folię aluminiową i przysypujemy żarem. Najczęściej w żarze pieczemy ziemniaki, ale doskonała będzie też papryka, cebula, a nawet czosnek. Aby przygotować prawdziwą ucztę wystarczy zaopatrzyć się w żeliwny garnek i przygotować pieczonkę. Wybierając składniki, może ponieść nas wyobraźnia albo… zawartość naszej lodówki.
Na ognisku możemy też przygotować genialny deser. We wrześniu pojawiają się najpyszniejsze jabłka. Upieczone na ogniu mają naprawdę niepowtarzalny smak i aromat.
Poniżej przedstawiamy dwa przepisy na niebanalne potrawy z ogniska, które sprawią, że pożegnanie lata będzie niezapomniane.
Kiełbasa pieczona na ognisku z jałowcem i boczkiem
Składniki:
- 1 kiełbasa ostrołęcka ZM Pekpol
- 1 ziarenko jałowca
- Plaster boczku duńskiego wędzonego ZM Pekpol
- Łyżka musztardy sarepskiej
Przygotowanie:
Jałowiec rozgniatamy i mieszamy z musztardą. Smarujemy nią kiełbasę, robimy kilka nacięć i owijamy plastrem boczku. Spinamy dobrze namoczoną wykałaczką. Pieczemy nad ogniskiem.
Obfita pieczonka z ogniska
Składniki:
- 50 g boczku duńskiego wędzonego ZM Pekpol
- 1 karkówka w marynacie ZM Pekpol
- 6 ziemniaków
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- Liść laurowy
- Kilka ziarenek ziela angielskiego
- Sól, pieprz
- Liść białej kapusty
Przygotowanie:
Na dnie garnka ułożyć liść kapusty (inaczej pieczonka może się przypalić). Wszystkie pozostałe składniki pokroić w kostkę i ułożyć w garnku. Garnek przykryć i piec nad ogniem około godziny.
Smacznego!