Sposoby parzenia herbaty na Sri Lance
W codziennym biegu często nie mamy czasu na małe przyjemności, które umilają nam dzień. Jedną z nich jest filiżanka aromatycznej herbaty. Niestety nie przykładamy uwagi do sposobu, w jaki powinniśmy ją parzyć. W innych krajach jest to niezwykle ważny rytuał, który celebrowany jest z największą dokładnością. Producent lankijskiej herbaty Akbar opowiada o sztuce jej parzenia, która na Sri Lance jest niezwykle powszechna.
Firma Akbar Brothers kieruje się złotą zasadą, że herbata to nie tylko napój, ale przede wszystkim chwila na oddech w codziennej gonitwie. Z tego powodu jej pracownicy z tak wielką pieczołowitością przyglądają się każdemu krzewowi herbaty na swoich plantacjach – o jakość produktu należy bowiem dbać od samego początku. Eksperci marki zebrali także kilka sposobów na parzenie tego wyjątkowego naparu, które pozwolą w pełni docenić jego bogaty smak i aromat.
Czarna, klasyczna herbata
Nieodpowiedni sposób parzenia może pozbawić herbatę tego, co w niej najlepsze – bogatego aromatu i wyjątkowego smaku. Dlatego najlepiej parzyć ją w czajniczku. Należy wsypać po jednej łyżeczce na osobę plus jedną dodatkową. Następnie zalać wodą o temperaturze 100°C i parzyć przez 3 – 5 min.
Jest najpopularniejszą herbatą na Sri Lance, gdzie sprzedawana jest prawie na każdym bazarze. Handlarz nalewa ją z dużego kotła, w którym cały czas podgrzewa napar. Masala Czaj to nic innego jak herbata z odpowiednimi przyprawami. Do jej przygotowania możemy wykorzystać gotową już mieszankę lub skomponować ją samodzielne.
Składniki:
ü Czarna herbata liściasta Akbar Pure Ceylon
ü Łyżka miodu lub brązowego cukru
ü ½ szklanki mleka
ü ½ szklanki wody
ü Kardamon, cynamon, imbir
Przygotowanie:
Gotuj mleko z wodą i przyprawami na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj herbatę Akbar. Dobrze zamieszaj wywar i zdejmij go z palnika. Herbata powinna się parzyć przez kolejne 5 minut. Po tym czasie osłodź ją cukrem lub miodem.
Na Sri Lance rośnie wiele odmian owoców, które Europejczykom są bardziej lub mniej znane. Lankijczycy w większości nie należą do osób zamożnych, więc korzystają z tego, co daje im wyspa. Dlatego na Cejlonie równie popularna jest herbata z owocami. To słodki napój, który jest aromatyczny i uwielbiany przez dzieci. Do jego przygotowania potrzebujemy jedynie czarnej, lankijskiej herbaty i ulubionych owoców. Poniżej przepis na herbatę z malinami i wanilią.
Składniki:
ü Czarna, liściasta herbata Akbar Pure Ceylon
ü Łyżka malin
ü Łyżeczka cukru lub miodu
ü ¼ laski wanilii
Przygotowanie:
Maliny rozgnieć z cukrem lub miodem. Wodę z wanilią gotuj przez ok. 10 minut. Po tym czasie dosyp herbatę. Dobrze zamieszaj i odstaw do zaparzenia przez ok. 3 – 5 minut. Dodaj utarte maliny z cukrem.
Smacznego!