Sposób przygotowania hot-dogów

Hot dog 1

Hot-dogi, który zwykle kojarzą nam się z amerykańską budką z fast-foodami, tak naprawdę pochodzą z Niemiec. Tradycyjne, francuskie, w

cieście kukurydzianym - sposobów na przygotowanie pysznych bułek z kiełbaskami są dziesiątki! Poznajcie kilka ciekawostek dotyczących

hot-dogów oraz porady, jak najlepiej je przygotować!

Geneza ich powstania sięga aż 1478r., gdy we Frankfurcie nad Menem powstały pierwsze parówki. Inna z historii głosi, że to rzeźnik Johann

Georghehner w 1600r. wynalazł kiełbaski dachsund, czyli jamniki, które stały się popularne w Niemczech, a następnie wraz
z imigrantami przybyły do Stanów Zjednoczonych. Wśród nich był niejaki Charles Feltman, który w 1871r. na Coney Island otworzył pierwszą budkę, w której serwował frankfurterki w bułce maślanej. Nietypowa nazwa smakołyku wiąże się z kolejną ciekawą legendą. Podczas meczu polo Harry Stevans próbował sprzedawać parówki w bułkach, krzycząc „Kupujcie jamniki, póki są gorące”. Jego rysownik nie był jednak pewny, jak zapisuje się „dachsund”, dlatego na plakacie napisał po prostu: „hot-dog”. Wraz z upływem lat, hot-dog ewoluował i stawał się coraz bardziej popularny. Dziś ma nawet swoje święto, który przypada na 4 lipca. Z tego powodu organizuje się konkursy jedzenia na czas – rekordzista pochłonął w ciągu 10 minut aż 69 sztuk!

Wydobyć smak

Klasyczny hot-dog to pyszna i prosta przekąska, która bazuje na prostych składnikach: bułce, parówce lub kiełbasce, kilku warzywach i sosie. Aby wydobyć pełnię smaku z tej prostej przekąski, istotne jest jej odpowiednie doprawienie. Najbardziej tradycyjne wyjście, to udekorowanie hot-doga musztardą, ketchupem lub mieszanką jednego i drugiego ­– podkreśla Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak. Fani eksperymentów mogą natomiast spróbować doprawić hot-dogi w bardziej oryginalny sposób. Zwolennikom pikantnej kuchni dedykowany jest sos musztardowo-paprykowy stworzony na bazie papryczek chilli oraz jeszcze ostrzejszy - sos piri-piri. Osoby ceniące niebanalne doznania z pewnością docenią niepodrabialny smak sosu cebulowo-serowego lub duńskiego tzw. remulady ­– dodaje na koniec ekspert Tarsmak.

Hot-dog na wiele sposobów

Mimo prostej receptury, do dziś powstaje mnóstwo wariacji na temat hot-doga. W Tajlandii możemy spotkać się z corn-dogiem, czyli parówką w cieście kukurydzianym, smażoną na głębokim tłuszczu, która serwowana jest na patyku. Kalifornijska wersja zwana danger-dog bazuje na kiełbasie owiniętej w bekon z dodatkiem grillowanej cebuli oraz sosu chili con carne. Paryski hot-dog podawany jest w bagietce, zapiekany z serem, a jego smak podkreśla sos grzybowy. W Meksyku spotkamy się z parówką umieszczoną w chlebie talera, w którym znajduje się ponadto awokado, cebula, majonez i świeży ser. My proponujemy Wam przepis na naszą polską, pikantną wersję „gorącego psa”!

Składniki:

- podłużna bułka posypana makiem

- parówka wołowa

- świeży pomidor

- pikle

- cebula biała

- papryczki jalapeno

- sos piri-piri Tarsmak

Sposób przygotowania: Bułkę nacinamy do połowy i wrzucamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 10 min. W tym samym czasie wkładamy parówkę do wrzącej wody. Ugotowaną wkładamy do środka bułki, dodajemy pokrojonego w plasterki pomidora, dorzucamy pikle, pokrojoną w kostkę cebulę i mały kawałeczek papryczki jalapeno. Całość polewamy sosem piri-piri.

Styl życia

Spektakl taneczny - „Szukając Siebie”

Premierowy spektakl Formacji Tanecznej BISS w reżyserii i choreografii Roksany Kołodziejczyk. Część choreografii przygotował również sam ZESPÓŁ. W spektaklu wystąpią tancerze: Julia Kusiak, Michał Siąkała, Karolina Sieroń, Zuzanna Łapka, Agnieszka Sapota, Natalia Czyżycka, Żaneta Marszolik, Julia Pluta, Sara Marut, Wiktoria Styrc, Emilia Buchalik, Aleksandra Pierchała, Piotr Sapota.

Formacja Taneczna Biss swoją działalność w Domu Kultury w Rybniku-Chwałowicach rozpoczęła w lipcu 2014 r. Dzięki licznym sukcesom tanecznym, zdobywanym na turniejach tańca rangi powiatowej, wojewódzkiej i ogólnopolskiej, do zespołu zaczęły zgłaszać się nowe osoby pragnące rozpocząć swoją taneczną przygodę. I tak od września 2015 r.  rozpoczęła działalność również Formacja Taneczna Biss Mini.

Szukając Siebie

Więcej…

Egzotyczne liście – nowy trend na wiosnę!

Na wiosnę zrobiło się zielono – nie tylko za oknem, ale także we wnętrzach. Wszystko za sprawą nowego motywu dekoracyjnego – zielone liście palmy i monstery to największy hit tego sezonu. Znajdziemy je na obrazach, poduszkach, ceramice i wielu innych domowych dodatkach.

Długie łodygi z wieloma cieniutkimi listkami po jednej i drugiej stronie – to charakterystyczny wzór palmowych liści, który szturmem wszedł do naszych domów. Równie popularną inspiracją jest tej wiosny monstera – egzotyczna roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Jej liście mają sercowaty kształt z licznymi wycięciami.

wiosenne zaslony

Więcej…

Powiększanie piersi własnym tłuszczem

Dzięki lipofilingowi można powiększyć i ujędrnić biust, za pomocą własnej tkanki tłuszczowej, bez wprowadzania do piersi „ciała obcego” jakim są implanty. Dodatkowo pozbywamy się tłuszczu z brzucha lub bioder. Lepsze efekty zabiegu uzyskać można dzięki zastosowaniu komórek macierzystych.

2 etapy zabiegu.

Lipofiling i lipomodeling, czyli powiększanie i modelowanie piersi własną tkanką tłuszczową jest procedurą, która zastąpić może tradycyjną metodę, polegającą na wszczepieniu implantów piersi. Składa się z dwóch etapów:

  1. Liposukcji wybranego obszaru ciała
  2. Podaniu do piersi tłuszczu.

Bez implantów.

Efekty zabiegu powiększania piersi z użyciem własnego tłuszczu są bardzo pozytywne. Następuje ujędrnienie i powiększenie biustu, bez potrzeby wprowadzania w piersi implantów, które zawsze stanowią element obcy dla ciała.

Pozbycie się tkanki tłuszczowej.

Więcej…

Zapowiedzi kwietniowych poranków

 plakat poranek muzyczny plakat kino dla dzieci SHREK"Oj zagrajcie muzykanty" - tańce śląskie dla najmłodszych

To zajęcia umuzykalniające dla dzieci od 3 do 10 lat z prawdziwymi ludowymi instrumentami, strojem ludowym, śpiewem i tańcem. Dzięki swobodnej formie zabawy i kontakcie z żywą muzyką, oprócz aspektów edukacyjnych zajęcia są niezwykle rozwojowe i mogą stanowić pierwszy krok do poznania własnych korzeni.

Więcej…

Wielkanocne cuda i dekoracje – nowości 2017

Wielkanoc będziemy w tym roku celebrować w prawdziwie wiosennej aurze. Przygotowując świąteczne dekoracje warto zainspirować się zarówno naturą, jak i propozycjami ozdób z wielkanocnych kolekcji. Swoje nowości zaprezentowała marka wnętrzarska Eurofirany.

Świąteczne nakrycie stołu

Kolekcja wielkanocna

 

Więcej…

Wiosna wchodzi na salony

Wiosna jest prawdopodobnie najbardziej wyczekiwaną przez wszystkich porą roku. Zanim jednak piękna pogoda zagości na dobre, możemy skorzystać z wiosennych trendów i stworzyć wyjątkową aurę w naszych wnętrzach. Jakie zabiegi sprawią, że poczujemy ciepły klimat w naszym domu? Kwiaty w każdej postaci

wiosna w oknach

Więcej…

Ciekawostki

Artystyczna Podróż Hestii

26 młodych artystów znalazło się w gronie finalistów 16. edycji konkursu Artystyczna Podróż Hestii. Wyboru najciekawszych prac nadesłanych w tym roku przez 379 studentów kierunków artystycznych dokonało jury składające się z artystów, kuratorów, profesorów akademickich i dziennikarzy. Laureatów konkursu poznamy 27 czerwca br. podczas wystawy finałowej w otwartym niedawno Muzeum nad Wisłą w Warszawie.

W tegorocznej odsłonie konkursu APH uznanie jury zdobyły prace 26 młodych artystów zajmujących się malarstwem, grafiką, rzeźbą i instalacją, fotografią, sztuką cyfrową oraz performansem. Konkurs adresowany jest do studentów ostatnich trzech lat wszystkich wydziałów i uczelni artystycznych w całej Polsce.

Więcej…

Nawracające bóle stawów, kręgosłupa,

Nawracające bóle stawów, kręgosłupa, mięśni lub urazy spowodowane nieszczęśliwym wypadkiem - to sytuacje, w których niezbędna będzie pomoc fizjoterapeuty. Jak znaleźć dobrego rehabilitanta? Jakie są koszty i czas leczenia? Dlaczego warto się ubezpieczyć i zapewnić sobie profesjonalną ochronę?

Średni czas oczekiwania do lekarza specjalisty wynosi w Polsce 2,5*1 miesiąca, jednak w przypadku fizjoterapeutów kolejki są znacznie dłuższe. Na wizytę w ramach Narodowego Funduszu Zdrowia w niektórych poradniach rehabilitacyjnych musimy czekać nawet 346 dni*2.– Niewielka pula świadczeń oferowanych w ramach NFZ i długi czas oczekiwania na wizytę u lekarza specjalisty lub rehabilitanta to najczęstsze bolączki pacjentów.

Więcej…

Pyszne desery

desery

 

Więcej…

Witamina C

Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, ale nie jest przez niego wytwarzana. Dlatego musi być codziennie dostarczana wraz z pożywieniem. Ale co istotne – jest najbardziej nietrwałą z witamin i szybko się utlenia (zmniejsza się jej ilość), jeśli żywność, która ją zawiera jest niewłaściwie przechowywana.

Witamina C znajduje się w produktach pochodzenia roślinnego, przede wszystkim w owocach i warzywach. Najwięcej witaminy C dostarczają owoce jagodowe jak czarna porzeczka, truskawki i cytrusy np. pomarańcze i grejpfruty, a także soki i nektary z nich otrzymane. Wśród warzyw cennym źródłem jest natka pietruszki, czerwona papryka, warzywa kapustne, w tym kapusta w postaci świeżej oraz kiszonej.

Więcej…

5 powodów dla których właśnie tej wiosny przesiądziesz się na rower

Ciągłe poirytowanie w domu, w pracy, na ulicy w korku, które negatywnie przekłada się na relacje z otoczeniem? Brak czasu dla siebie, przytłoczenie codziennymi obowiązkami i wieczny niedobór gotówki, aby choć od czasu do czasu pozwolić sobie na jakiś ekstra zakup lub spontaniczny wyjazd? Kolejne lato bez bikini, bo jak tu się pokazać z tymi nadprogramowymi kilogramami, które tak ciężko zrzucić? Świetnie, oto aż nazbyt wiele powodów, aby tej wiosny… przesiąść się na rower!

Więcej…

Przepis na pyszny deser

Karmelowa Panna Cotta

Przepis poleca Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka

Składniki:

- Śmietanka 36% „Piątnica                          250ml 

- Mleko Wiejskie 3,2% „Piątnica”               250ml

- żelatyna                                     3 płaskie łyżeczki

- cukier                                                            3 łyżki

- cukier z prawdziwą wanilią                  2 łyżeczki

Sos karmelowy:

- Śmietanka 36% „Piątnica”                        150ml

- cukier                                                           4 łyżki

- woda                                                            3 łyżki

- mleko            

                                           

Więcej…

Nowości

Najczęściej czytane